УНСС партнира с Интелиджънт Системс в обучението по бизнес софтуер


В мартенския ни брой (интервю за „Вестник на УНСС“, бр.631, март 2017г - бел.ред.) ви представяме Калин Цветанов, CEO на Intelligent Systems. Той е възпитаник на университета ни. Завършил е специалност „Финанси, счетоводство и контрол“.

През 2004г., заедно със свои съдружници, създават Intelligent Systems, която се занимава с внедряване на бизнес софтуер системите Microsoft DynamicsФирмата партнира по различни инициативи с УНСС, като подпомага обучението на студенти в дисциплините, свързани с изучаване на бизнес софтуер. 

Г-н Цветанов, вашата компания Intelligent Systems партнира от дълги години с Университета за Национално и Световно Стопанство? В какво се изразява това сътрудничество?

С УНСС наистина работим отдавна. Самият аз, като възпитаник на университета, винаги съм искал да съдействаме с каквото можем на обучителния процес от страната на бизнеса. В лицето на Проф. Емил Денчев срещнахме възможност това да се случи, тъй като той активно работи по теми в нашата област – бизнес софтуер. Така започна и партньорството ни. Отначало ние предоставяхме лицензи за софтуерните продукти Microsoft Dynamics, така че студентите да имат досег с най-новите тенденции в областта на бизнес приложенията. Допълнително всяка година имаме стажантска програма, в която приемаме тези от тях с интереси за развитие в областта на ERP и CRM системите. Те имат възможност да прекарат няколко месеца при нас, да се включват в проекти при наши клиенти и да натрупат значителен опит и знания от реалния бизнес. От тази година, във връзка с все по-масово навлизащите облачни технологии, Intelligent Systems ще предостави облачна инфраструктура за нуждите на студентите, които се обучават по дисциплини, свързани с бизнес софтуер.  Ние ще се грижим за инсталациите и поддръжката в наша облачна среда, а студентите ще ползват приложенията по време на обучението си. Планираме и наши специалисти да се включват в самия обучителен процес, което ще направи курсовете още по-разнообразни и със силна практическа насоченост. Така ще дадем възможност да се провежда т.нар „диалог на университетите с бизнеса“, от което полза имат всички страни.

Споменахте, че имате стажантска програма. Как оценявате нивото на подготовката на студентите от УНСС при постъпването на стаж при вас?

През годините много студенти от направление ИКТ са се насочвали към нашата фирма, точно защото предоставяме възможност за адекватно развитие в областта на информационните технологии. Ние се стремим да насърчаваме и развиваме качествата на младите хора, за да се изграждат пълноценно като професионалисти. По време на стажовете, студентите се причисляват към даден екип и активно се включват в работния процес. Целим за тях да бъдем не „фирмата, в която изкарах стажа си“, а по-скоро да ни виждат като „една много готина компания, с екип от мотивирани и енергични хора, от които научих много неща“. Голяма част от стажантите, които са били при нас, в това число и възпитаници на УНСС, в последствие остават и работят при нас. Стига да се получи „спойката“ помежду ни, разбира се. 

Какво да очакват от професията на бизнес консултанта студентите?

Като начало тя е доста конвертируема професия – осигурява работа по цял свят на универсален език. Навсякъде има интерес и глад за такива професионалисти. Ролята на бизнес консултанта ще стане още по-ключова, тъй като услугите започват да заемат все по-голям дял от икономиката. Специалистите се срещат с представители на различни компании и отрасли - хора на разнообразни позиции и роли. Обсъждат бизнес казуси и планират заедно с клиентите как да използват ИТ технологиите, така че компаниите да имат максимална полза и да бъдат високо конкурентоспособни. Пътуват до различни дестинации. Освен по всички развити пазари като САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и т.н., наши колеги са били във Обединените Арабски Емирства, Филипините, Индонезия, дори миналия месец имахме екип в Кения. И не на последно място, това е една добре платена професия, не само у нас, а и навсякъде по света.

Какво бихте казали на студентите, които сега се обучават в УНСС?

Търсим различни начини да си партнираме с обучителните организации в България и да даваме възможност на младите специалисти да изявят таланта и идеите си и да израснат професионално. Вярваме, че просперитетът на нацията като цяло зависи от качеството на образованието. Ние търсим млади и амбициозни хора, които да допринесат с енергията и ентусиазма си за постигането на още по-високи резултати. Знаем, че работата с изключителни професионалисти в интересна и динамична среда е това, което търси всеки млад специалист с желание за успешна кариера. Бих призовал студентите да използват всяка възможност, която им се предоставя, да научат нещо ново, да почерпят опит от различни професионалисти, да осъзнаят какво им е интересно, така че още преди да завършат, да начертаят план в каква насока искат да се развиват. Това е изключително важно за всеки един млад човек и с нужните усилия и целенасоченост, със сигурност ще доведе до желаните резултати и успехи.