10/10: 10 неща, които да имате предвид при бизнес софтуера

февр. 06, 2018

Или десетте най-важни неща, които научих през моите 10 години в софтуерния бизнес

Този месец отбелязвам своята 10-а година в Intelligent Systems и в бизнес софтуер сектора като цяло. Десет години! Това е много време, особено в днешната динамична и постоянно изменяща се среда. За тези десет години видях много. Имаше много възходи, имаш и не толкова успешни проекти. Експериментирах много (понякога беше рисковано и с не много добър резултат). И ще трябва да използвам това клише – научих много. От това как да подготвим успешен маркетингов план, през как да сме най-добрите (Ура! за Intelligent Systems – от най-успешния партньор в България станахме водещ партньор в цяла Централна и Източна Европа и член на Microsoft’s Inner Circle – най-високото отличие); до това как се поправя миялна машина. Благодарна за всеки един урок (това със съдомиялната машина беше също доста полезно).

Представям ви моите 10 най-важни урока от последните 10 години – време на изключителна динамика и промени в цялата индустрия на бизнес софтуерните приложения. Това са моите „tips&tricks” за всяка организация, поставила си нелеката задача да внедри бизнес софтуер, както и за всеки друг, който по някаква причина е ангажиран в сектора.

1. Екипът. Какво е най-важното във всяко внедряване на ERP или CRM? Екипът. Това е. Ако искате да имате успешен проект, съберете „Rock Star” екип. Това означава не само да „надъхате“ колегите за предстоящия проект за ERP, CRM или BI, но и да опознаете добре екипа на доставчика и да се уверите, че сте на една и съща вълна. Защо не направите kick-off по-дълго от планираното? A след това да организирате неформална вечеря на хубаво място за всички хора, които ще участват в този проект? Това ще бъде добро сплотяване на колектива преди дългите дни (и нощи), които най-вероятно ще прекарате заедно.

Intelligent Systems at a teambuilding
My first teambuilding with Intelligent Systems 🙂 back in 2008

2. Имайте реални представи за софтуерния проект. Обикновено, когато компаниите решат да инвестирате в бизнес софтуер, по подразбиране, те имат високи очаквания. Да, ERP ще ви помогне да оптимизирате бизнес процесите си. Но бъдете реалисти за това какво да очаквате. Определете точно целите си и нека те да бъдат SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound).

3. Намерете подходящия партньор / клиент. Това е важна стъпка както за доставчиците, така и за клиентите на бизнес приложения. Доставчици, фокусирайте се върху 2-3 индустрии и/или сегмента. Изберете тези сектори, при които имате известен опит и се чувствате уверени. Не можете да разбирате от всеки бизнес, но ако се съсредоточите върху няколко области и станете наистина добри в тях, ще се превърнете в предпочитан партньор за всяка организация.

Клиенти, независимо от бизнес системата, която изберете, се уверете, че вашият доставчик има нужния опит и ноу-хау във вашия сектор или поне в подобен на него. Повярвайте ми, това е единственият начин, по който ще се получат нещата – бързо и безболезнено.

4. Fail to plan – plan to fail. Каквото и да трябва да планирате – вашия ден, седмица, месец или целия проект – го направете навреме и по възможно най-добрия начин. Бъдете сигурни, че всичко, което не сте планирали правилно на стартовата линия, ще излезе наяве по-късно, като това вероятно ще се случи в най-натоварения етап и ще доведе до неприятни усещания за вас, вашия екип и в крайна сметка – за целия проект. Бъдете мъдри и планирайте!

5. „Всички ERP внедрявания се провалят“. Не, не всички, но се случва. Както един от моите мениджъри ми каза наскоро: „Всеки проект е въпрос на баланс“. Понякога сте в перфектния баланс, понякога всичко напълно се прецаква, но ако намерите правилната комуникация в зависимост от ситуацията, можете бързо да се върнете в играта. Виждала съм многобройни случаи, когато комуникацията е изиграла важна роля, както в положителна, така и в отрицателна посока. Много сделки и проекти се провалят точно поради недоразумения в комуникацията или при липсата на такава. Комуникацията е най-мощното ви оръжие – използвайте го разумно!

6. Споделете знанията си. Най-вълнуващата част от работата в сферата на бизнес софтуера е, че непрекъснато се срещате с различни бизнеси, нови индустрии, нови процеси. Научавате иновативни технологии и бизнес модели. С всеки проект, независимо успешен или не, натрупвате все повече опит и ноу-хау. И най-доброто, което можете да направите за себе си(!) е да споделите вашите знания. Споделете ги с вашия екип, с колега, участващ в същия проект, с потенциален клиент или с хора, които обмислят кариера в сфертата на бизнес софтуера. Бъдете ментор за един или група наскоро наети хора, които искат да напреднат възможно най-бързо в материята. Това не само ще рационализира работата по проекта, но и ще ви помогне да се развивате като професионалист.

7. Бъдете честни. Честността е важна част от всички отношения и бизнесът не прави изключение. Ако нещата не вървят добре, кажете веднага на клиента или доставчика си, за да можете своевременно да предприемете действия и да върнете нещата под контрол.

8. Крайните потребители. Много неща са изписани и изказани за важността на т.нар. user acceptance и всички те са верни. Ако и доставчикът, и клиентът не го отчитат като основен фактор за успех, то проектът най-вероятно няма да успее или поне – няма да искате да напишете успешно case study за това. Направете нужните тестове и всички други нужни стъпки; анализирайте и коригирайте всеки отделен проблем, който може да се появи.

9. Говорете с екипа си и искайте съвети от тях. Когато се присъединих към отбора преди 10 години, не исках да занимавам никой с постоянните си въпроси и се опитах да го направя по трудния начин. Прегледах целия интернет (където всъщност нямаше толкова много полезна информация), четях много, а понякога се изгубвах в цялата терминология на бизнес софтуерите, специфични абревиатури (о, как не харесвам съкращения!), функционалности и т.н. Наистина отнемаше време за мен и изобщо не беше плодотворно. Днес, с натрупан вече опит в сектора, все още имам много въпроси и това не се определя само от факта, че съм жена. Обикновено, ако не мога да намеря информацията, от която се нуждая през първите 15 минути търсене в интернет (нека са 30 минути или максимум час за някои по-сложни въпроси), следващата ми стъпка е да идентифицирам правилния човек, който да ми помогне. Той или тя или ще отговори на въпроса ми, ще сподели своите мисли или просто ще можем да обсъдим заедно и да измислим план как да се справим с казуса. Вярвам, че това е далеч по-работещо при повечето ситуации.

10. Технология за хората. Най-важното, което знам днес, и основното нещо, което трябва да запомните е, че бизнес софтуерът е технология, разработена от хора, внедрена от хора, за да бъде използвана от хора. Имайте предвид това следващия път, когато се ядосвате с вашата ERP или CRM система, защото не работи (това е технология и тя никога не е перфектна) и знайте, че има човек, който може да ви помогне да се справите с проблема. Вашата ERP или CRM или BI система работи за вас, а не въпреки или вместо вас, така че не забравяйте да играете и вашата „човешка“ роля в целия процес.

****

Благодаря на всички за тези десет забележителни години на професионализъм и подкрепа. С особена благодарност на екипа, които ме посрещна в офиса през 2008 г. (бяхме малък компактен екип, и всички от нас много, много млади за този сериозен бизнес). И специални благодарности на всички тези ентусиазирани хора, които се присъединиха по-късно и вложиха цялата си енергия, за да постигнем мечтите си.

Let’s rock!

Сподели

За автора
Boryana Peycheva
Боряна Пейчева
Боряна притежава повече от 13 години опит в сферата на маркетинга. Тя е сертифициран CIM Chartered Marketer, с интерес към всички нови и съвременни маркетингови инструменти и канали. През последните десет години се фокусира върху B2B маркетинга в областта на ИТ и консултантския бизнес. Професионален пътешественик с интереси в здравословния начин на живот и страстен любител-готвач, вярващ, че качествената храна е пътят към сърцата на хората.

Дискусии

Добави коментарСкрий коментарите

Новини и известия по имейл