4 основни ползи от ERP системите в мебелното производство

ян. 22, 2018

Системите за управление на бизнеса (ERP и CRM) неизменно навлизат в употреба сред средните и големи предприятия в България и по света. Те са основен инструмент за приспособяване на компаниите в днешната динамично променяща се среда. Внедряването на ERP и CRM системи не само оптимизира разходите, увеличава приходите и дава възможност на бизнеса да планира ефективно, но и осигурява цялостен поглед върху дейностите в предприятието.

ERP (от английски: Enterprise Resource Planning) системата се грижи за всички бизнес процеси, които протичат в една компания. Тя синхронизира дейности, свързани с:

  • Управление на финансите
  • Производство
  • Управление на веригата на доставките
  • Продажби и маркетинг
  • Управляване на проектите
  • Управление на услугите
  • Управляване на човешките ресурси
  • Анализи

Мебелните предприятия управляват множество сложни процеси, без значение дали са фокусирани върху бутиково или серийно производство. Едновременно с това те трябва да отговарят на променящите се нужди на клиента и да са в крак с тенденциите. Удовлетворяването на нуждите на клиентите, поддържането на конкурентоспособност и изрядна административна дейност са почти неизпълними без използването на съвременна ERP система.

Защо ERP в мебелното производство? Предимствата са много.

erp-furniture-manufacturing-intelligent-systems

Управление на персонализирани поръчки. За да отговорят на нуждите на клиентите си, производителите на мебели често трябва да се справят с много „нестандартни“ поръчки. Това включва управлението на хиляди конфигурации от дизайн, цветове, материали и какво ли още не. Такива процеси не могат да се обработват ръчно, особено когато компанията се развива и очаква постоянно нарастващ брой клиенти. С правилния ERP софтуер обаче можете да конфигурирате продукта по предпочитания от клиента начин, и едва след това да започнете производството.

Ефективно планиране на ресурсите. В мебелното производство често се налага да се поръчват различни материали от множество доставчици, разпръснати в различни краища на света. За изработката на един стол, например, може да са необходими метал, дърво, плат и пластмаса едновременно. А какво става, когато в поръчката има и персонализиран елемент? Тогава планирането на ресурсите е почти невъзможно без единна софтуерна платформа. ERP позволява да се планират по-ефективно заявките към доставчици, ресурсите за производство, капацитети и обеми за бъдещи периоди.

Намаляване на разходите. Посредством ERP и автоматизацията на процесите в предприятието, се оптимизират разходите по различни направления и се спомага за подобряване на паричните потоци като цяло. Освен това, системата допринася за по-добър контрол на качеството и ранно идентифициране на отклонения от нормите.   

Удовлетвореност на клиентите. ERP системите спомагат за постигане на по-високи нива на клиентска удовлетвореност, като предоставят платформа за по-бързата обработка на заявки, пазят история за всеки клиент и привеждат времето за отговор на запитвания до максимално кратки срокове.

За още по-добри резултати в тази област, се препоръчва използването на CRM (специализиран софтуер за управление на взаимоотношенията с клиентите). Интегриран с ERP системата, решението затваря по най-добрия начин цикъла потенциален клиент -> поръчка -> производство -> доставка -> лоялен клиент.

Как да избера най-подходящото ERP решение за моя бизнес?

Изборът на подходящата система зависи изцяло от вашите бизнес нужди и цели.

Започнете с разписване на процесите си и идентифициране на техните проблеми и слабости. Това ще ви помогне да придобиете много по-ясна представа за функционалностите, които ще търсите в новата си ERP система. След това може да се насочите към избор на конкретно решение и доставчик. При всички положения изберете софтуер, който е доказал своята приложимост в други компании от бранша. Не е лоша идея да проучите какви решения използват вашите конкуренти и дали реално отговарят на техните нуждите.

Пример за такава надеждна ERP система e Microsoft Dynamics NAV. Dynamics NAV e едно от най-популярните решения за управление на бизнес в цял свят, използвана от повече от 120 000+ средни и големи компании от различни браншове в над 165 страни. Това е най-разпространената ERP система от висок клас в България, използвана от близо 500 предприятия, в това число и от мебелната индустрия.

Ако всичко това ви звучи интересно, защо не изпробвате Dynamics NAV безплатно или се свържете с нас за повече детайли.

 

Категории: ERP
Етикети:

Сподели

За автора
Boyana Peeva
Бояна Пеева
An infosec and digital marketing enthusiast with a journalism and cybersecurity background. Loves hiking, camping and cats. And all things MS Dynamics… …and SEO: “An SEO expert walks into a bar, bars, pub, tavern, public house, Irish pub, drinks, beer.”

Новини и известия по имейл