5 причини да вярваме, че Dynamics 365 отваря нова страница за бизнес софтуера

юли 07, 2017

Microsoft-Dynamics-365В края на миналата година Microsoft пусна на пазара нов продукт от линията бизнес решения – Dynamics 365. След завидния успех на Office 365 (по данни на компанията, Outlook има над 400 млн. активни потребители, а Office пакетът е свален над 340 млн. пъти на различни устройва, включително iPhone, iPad, Android), изглеждаше логичен ход провереният модел да бъде приложен и върху други продукти на компанията.

Никой не обича промените и тази максима с пълна сила важи за бизнеса. Дори компаниите, в по-голямата си част, се отнасят доста консервативно към промените, като причините за всяка от тях са различни. При едни това означава повече работа, при други нов проект, в който трябва да се вложат допълнителни сили и креативност, при трети – винаги актуалния проблем с тромавата структура и значителното време, което е нужно да се въведе нов бизнес модел.

Няма как да отречем, че и ние, в ролята си на Dynamics специалисти, също се отнесохме скептично в началото. Но със скептицизъм или не – Dynamics 365 е вече факт и единственото, което ни оставаше, беше да разучим тази нова реалност, за да можем най-бързо и ефективно да подготвим клиентите си за предстоящата им „дигитална трансформация“.

Истината е, че колкото повече разучавам платформата и приложенията, осъзнавам, че Dynamics 365 наистина носи “вятъра на промяната” в океана на бизнес софтуера. Осем месеца след пускането на пазара и няколко доволни клиенти по-късно, можем да очертаем 5 основни причини, които ни карат явно да изказваме своите професионални симпатии към платформата:

Интегрираност vs. интеграция. Парадоксално, но досега „интегрираните системи“ винаги изискваха интеграция между самите тях. Като оставим настрана тафтологията, това означава допълнително време и ресурс, нов план на проекта и съответно нов, в повечето случаи, не малък бюджет. Точно такова значително улеснение и оптимизиране на ресурса за клиента се опитва да въведе Dynamics 365. Системата е всъщност част от платформата облачно базирани приложения на Microsoft. Office 365, SharePoint, PowerApps, Flow, Power BI (business intelligence) и редица други – всички те са свързани в Office портала.
power bi, powerapps, microsoft flow

Dynamics – Just use it (scalability). Dynamics 365 платформата обединява двете решения – CRM и Ползвате това, от което имате нужда. Всички приложения могат да се добавят допълнително, така че започвате само с конкретни функционалности и надграждате платформата, като плащате само за това, което ползвате. Така вие решавате кога и как да развивате ИТ системата, спрямо динамиката на бизнеса си.

AppSource. Какво по-хубаво от това да имаш „магазин за приложения“ идентично на Appstore или Play на Гугъл, но не за телефона, а за бизнес софтуера си! Заедно с Dynamics 365, Microsoft пуснаха и специален портал Microsoft AppSource, в който партньори от цял свят качват свои приложения, базирани на Dynamics. Така клиентите свалят и използват различни приложения, една голяма част от които безплатни. Всички разработки минават детайлен процес на тестване и верификация от страна на Microsoft, така че клиентите да получат наистина работещи решения. Ние сами се убедихме в това по време на процеса на сертифициране на разработеното от нас приложение – Dynamics Facility (приложение към CRM за фасилити мениджмънт компании).

Cloud. Cloud. Cloud. Dynamics 365 е разработено като изцяло облачно решение, което автоматично определя използването на последните технологични „трендове“, със съответната архитектура, нива на сигурност, интеграции и т.н. „Опитомяването“ на Облака от страна на бизнеса, макар и с бавни темпове, е по-скоро вече начертан път за бъдещото успешно развитие на всяка компания.

Business Intelligence. Dynamics 365 идва с интегриран Power BI, който по дефиниция може да се управлява и настройва от нетехнически специалисти. Не трябва да пропускаме и екзотичната Cortana (гласовият асистент на Microsoft), която тук предлага възможности за планиране и прогнозиране на различни процеси в организацията (например продажби за бъдещ период). Наред с тези ако могат да се нарекат „традиционни“ инструменти, към платформата вървят и различни разработки, базирани на IoT (Internet of things), Big Data. Microsoft всъщност са първи сред големите вендори, които благодарение на гъвкавостта на Dynamics успяват да въведат най-новите технологии и в бизнес средата.

Dynamics 365 направи голямата крачка и вече реализира своите успехи както по отношение на приемането от страна на клиентите, така и при имплементирането на IoT технологии, Artificial Intelligence и т.н. Така нищо чудно скоро вместо колегата Петър или Иван, да имаме R2-D2*.

*Героят дроид от едноименните филми на Джордж Лукас „Междузвездни войни“.

Категории: BI,Cloud,ERP,Uncategorized @bg
Етикети:

Сподели

За автора
Boryana Peycheva
Боряна Пейчева
Боряна притежава повече от 13 години опит в сферата на маркетинга. Тя е сертифициран CIM Chartered Marketer, с интерес към всички нови и съвременни маркетингови инструменти и канали. През последните десет години се фокусира върху B2B маркетинга в областта на ИТ и консултантския бизнес. Професионален пътешественик с интереси в здравословния начин на живот и страстен любител-готвач, вярващ, че качествената храна е пътят към сърцата на хората.

Новини и известия по имейл