Бизнес консултирането в ритейла е многопосочна и обогатяваща професия

дек. 29, 2023

Лидия Русева, консултант на Dynamics 365 Business Central решения споделя своя дългогодишен опит

Каква е твоята роля в компанията?

– Консултант съм на платформата Dynamics 365 Business Central, специализирано за ритейл решения. Имам различни функции в зависимост от всеки проект, участвам в срещите на екипа с потенциални и нови клиенти в представянето на платформите. Част съм от екипите за внедряване на решения, консултирам клиенти при технологични модификации или обучения, свързани с допълнителни разработки на функционалности.

В Intelligent Systems си от доста време, как започна всичко?

– Професията е и избор, и съдба. Част съм от екипа 14 години. Преди време Intelligent Systems беше мой клиент, а по-късно започнах работа в компанията като мениджър клиенти. Още през втората година се профилирах като експерт в решенията, свързани с търговията на дребно. След 10 динамични години станах част от консултантския екип, защото исках да науча повече и да давам своя принос, тъй като тази индустрия е приоритет за компанията ни.

По какъв начин Intelligent Systems те подкрепи в кариерното развитие през годините?

– Работата с клиенти е много ценен опит, заедно с многобройните срещи и събития. През годините преминах няколко обучения за консултиране на клиенти, които ми помогнаха да разбирам по-добре техните нужди, за да им дам верния отговор, като същевременно постигна и своите цели. Така се изградих като бизнес консултант, на когото имат доверие. Имам възможността да навлизам във все повече тънкости в ритейл бизнеса, което развива уменията ми и ме обогатява като професионалист.

Какво те мотивира да се развиваш като Dynamics 365 Business Central консултант за търговия на дребно?

– Запалена съм по ритейл сектора, от който се интересувам целенасочено, откакто започнах да работя и това стана моя професия. Едновременно съм и в ролята на търговец на решения, и внедрител, и пазаруващ потребител. Имам възможността да прилагам най-добрите практики в проектите ни, в интеграции с различни платформи.

С кои проекти се гордееш най-много и защо?

– Имам водещо участие в комплексни ритейл проекти. Ще спомена някои от мултинационалните проекти по внедряване и поддръжка: Kaliman Caribe, Samex (KFC) и Orange. Всички те включват разнообразни методологии, архитектура на решения и удовлетворяване на специфични изисквания за всеки от тези бизнеси.

Кои са най-предизвикателните аспекти в ритейл проектите?

– Изграждането на платформи и системи според софтуерните нужди на клиента и същевременно оптимизирането на бизнес процесите чрез прилагане на най-добрите практики.

Във време на все по-дигитализирана търговия клиентът е изключително информиран, така че пазаруването на място в магазина е не по-малко важно в обслужването от онлайн търговията. Кои са успешните подходи?

Успешните търговци осъзнават колко са важни физическото и онлайн пазаруването. В магазина фокусът е върху информирания клиент, който се нуждае от качествен съвет, докато при онлайн покупките е важно доброто позициониране и отзивите във форумите, които изграждат надеждна общност.
Имаш богат опит с клиенти и партньори в бизнеса. Кои са топ тенденциите за решенията в ритейл и е-търговия?
Tехнологичните решения, оборудването и доброто обслужване са еднакво важни в търговията на дребно, е-търговия и сектора на бързооборотните стоки, тъй като те задават актуалните тенденции и движат индустрията напред. Ще спомена няколко най-важни тренда, които бизнесите трябва да предвиждат: устойчиви и екологични практики, качественото физическо и онлайн пазаруване, свръх персонализация, хубаво преживяване в магазина, качествена доставка, интерес към луксозните стоки.

Как постигаш равновесие между работа и лично време?

Хибридният модел на работа в компанията ми допада много. Когато съм в офиса, съм част от екипната атмосфера и общуването с колегите. Вкъщи отделям време за семейството си и домашната работа, която никога не свършва, като така спестявам 2 часа дневно път до офиса. През лятото мога да работя от всяка точка, което е много ценна възможност.

Имаш ли любимо хоби?

С удоволствие карам ски и сноуборд, и много се радвам на зимата и снега. Когато съм у дома и остане време, обичам да се наслаждавам на падащите снежинки, докато плета. Да, както правеха нашите баби и майки – стара надеждна школа за успокояване на ума и особен вид медитация. Това ме зарежда с много енергия за всяко ново предизвикателство.

Покоряване на планините със сноуборд.
Винаги на линия и в сноуборда.
Категории: Interview,Интервю

Сподели

За автора
Irina Bacheva
Irina Bacheva

Новини и известия по имейл