Дискретно и процесно производство: какво трябва да знаете

апр. 30, 2020

Дискретно и процесно производство не са термини, които се срещат често в разговор, затова е нормално голяма част от хората да не знаят какво значат те. Но понякога те заблуждават и работещите в сферата – не е невиждано компания да не знае в коя категория влиза. Същевременно, това е важно, тъй като нуждите на двата вида производство могат да се различават кардинално и това може да се отрази на типа ERP, от което имат нужда. Затова нека разгледаме двата термина по-детайлно.

Какво е дискретно производство?

Най-голямата разлика между дискретното и процесното производство е в това какво се произвежда и съответно в начина, по който то се произвежда. Например, за да създаде своя продукт, дискретния производител ще го направи, сглобявайки го от части. Крайният продукт може да е кола, колело или мебел – а и не само – но при всички случаи ще може да бъде разглобяван, компонентите му ще могат да бъдат сменяни или използвани за нещо друго, и т.н.

А процесно?

При процесното производство това не важи. Вече „сглобени“, продуктите не могат да бъдат разглобени – те са базирани на тъй-наречените формули или рецепти. Спазването им е изключително важно за този тип производители, тъй като често те трябва да отговарят на високи стандарти. Представете си например фармацевтична компания, която не може да гарантира, че съотношението на съставките в лекарствата й не е едно и също всеки път. На практика тя не би могла да продължи да действа. Както вече предполагате, да, фармацевтичните компании са един от примерите за процесни производители – други са производителите на хранително-вкусови продукти, козметика или боя.

Как се отнася това към ERP системите?

След като вече имате ясна представа какви са разликите между двата вида производство, нека поговорим за това как това се отразява на изискванията им за ERP. Има някои неща, които ги обединяват и някои, които не могат да бъдат по-различни. И двата вида производители  имат нужда от софтуер, който отговаря на техните нужди в най-голяма степен. Повечето производствени компании се нуждаят от модули за счетоводство и управление на веригата за доставки, но не всички биха имали нужда от модул за управление на рецептите, от какъвто имат нужда например фармацевтичните компании.

А и макар две компании да попадат под шапката на процесни производители – например фармацевтична компания и фабрика за хляб – те ще имат подобни, но не абсолютно еднакви нужди. Затова е важно да търсите решение с детайлни функционалности за производство, които могат да бъдат преработени, за да се доближат максимално до нуждите на конкретната сфера, в която работите.

Имайки това предвид, все пак трябва да се обърнете към вече установена ERP система, тъй като обикновено те имат глобален ноу-хау и предлагат вече разработени функционалности за дискретно или процесно производство, така че не всичко да трябва да се прави от нулата. И не забравяйте – опитния партньор ще ви помогне да прецените най-добре от какво имате нужда и как да подходите.

Искате ли да знаете повече за това как могат да помогнат ERP системите Microsoft Dynamics ERP на вашия производствен бизнес? Свържете се с нас!

 

Сподели

За автора
Kalina Stamatova
Kalina is a marketing professional specializing in copywriting and content marketing. An avid reader, she also has experience working in advertising and enjoys theater.