Две десетилетия върхови постижения: Калин Цветанов размишлява за растежа и бъдещето на Isystems Group

юни 13, 2024


Калин обикновено е на първа линия и често е лицето на Isystems Group. Днес заставаме заедно, за да си поговорим за изминалите 20 години – кои са нещата, които са го довели днес до тук, какви са ценностите, които компанията пази вече две десетилетия, защо си спомня всеки един проект и какво вярва, че предстои напред.

Впуснал си се в предприемачеството в години, в които това не беше много популярно. Какво те накара да стартираш Isystems?

По това време имахме желание да направим нещо различно, в което вярваме. Искахме да вършим правилните неща и то по правилния начин, колкото и усилия да ни костваше това. И не мислихме за резултата, защото бяхме убедени, че успехът винаги идва, ако си се справил добре.  

Кои са основните ценности в компанията от началото, които мислиш, че са се запазили и до днес? Променили ли са се с времето?

Пътят, който си избрахме от самото начало беше труден и за да можехме да минем по него се изискваше много отдаденост, екипност и честност. Ако те не бяха неизменна част от нашата работа, едва ли щяхме да можем да надграждаме, да планираме дългосрочно и да сме днес тук.   

И още – с времето се научихме, че ако не си готов за трудностите, по-добре не започвай сериозни неща. Колкото повече растеш, толкова по-често се срещаш с предизвикателства, непредвидените ситуации, в които трябва да поемеш отговорност. Ако до теб не стоят правилните хора със същото мислене, със сигурност ще се подхлъзнеш в грешната посока.

Кой е успехът на IS, с който най-много се гордееш?

Години наред се опитваме да станем разпознаваеми извън България и да докажем, че в тази малка държава има компетентни кадри, които могат да помагат на най-различни компании от Европа, Азия, Америка да бъдат успешни в бизнеса си. Борихме се с много предразсъдъци дали сме правилните хора, на които могат да доверят бизнеси с традиции от десетилетия. Преодоляхме ги и доказахме, че сме едни от най-добрите в това, което правим.

Успяваш ли в баланса работа – личен живот и каква е твоята стратегия?

Всеки намира своя начин, по който да успява да се разтоварва от напрежението. Ако не го направиш, рано или късно моторът се забавя и не може да се върти със същата скорост, както преди. За съжаление не сме роботи и дори когато тръгнеш от офиса продължаваш да решаваш казуси, дори когато спиш продължаваш да планираш какво ще кажеш на утрешната среща. Моят начин е да се потопя под водата и да слушам единствено шума на балончетата от регулатора на водолазното оборудване.

Кой проект никога няма да забравиш?


Всеки проект за тези 20 години е свързан с много емоции и надежди, радости, а понякога и сълзи. Помня поименно почти всички и не мисля, че бих могъл да ги забравя. Винаги изникват в съзнанието ни първият ритейл проект, първият проект за автомобилен дилър, първият производствен проект, също и първият проект в нова държава. Внедряването на бизнес приложения е нещо живо: планираш го, засаждаш го, поливаш го и полагаш постоянни усилия той да съществува. Ако го забравиш, значи ти носи някакви негативни емоции и не си се справил. До ден днешен проектите ни от преди 20 години са живи и ние продължаваме да се грижим тях.

Кой е най-големият урок от тези 20 години?

Никога не се отказвай и винаги имай и план Б.

Най-силните надежди за следващите 20?

Вярвам, че технологиите ще продължават да определят развитието ни и занапред. Изкуственият интелект вече е част от нашата реалност. Стремежът ни към автоматизация и спестяване на най-ценният ни ресурс – времето, обръща света в посока аутсорсване на мисленето на някой друг, а за нас хората остава да поемем ролята на оператори и изпълнители. И засега – да взимаме финалните решения. Надявам се, че това ще ни подтикне към самоосъзнаване и ще събуди желанието ни за самоусъвършенстване и за развитие на останалите 90% от мозъка ни, които в момента не използваме.

Какво ти дава сили да продължаваш напред?

Добавената стойност, която даваме и доверието, което получаваме от нашите клиенти и партньори. А също и отговорността, която поемаме, когато те ни поверяват своите бизнеси.  

Ако трябваше да опишеш пътуването си с IS с една дума или фраза, каква би била тя?

За мен Isystems е не логото, а хората.

Категории: Interview

Сподели

За автора
Yanitsa Mihova

Новини и известия по имейл