ERP или CRM: От какво се нуждае Вашата компания?  

юни 28, 2022

Ако сте представител на развиваща се компания, то най-вероятно поне веднъж сте си задавали въпросите: каква е разликата между ERP и CRM система и коя от тях е по-подходяща за Вашия бизнес. Въпреки че имат сходни аспекти, те се различават във функционалностите си. Може би най-важната им прилика е, че са отличен помощник, в случай че искате да повишите производителността и доходите на компанията Ви. Още какви допирни точки имат двете системи и по какво се различават, Ви разказваме в този блог материал: 

Ролята на ERP система 

Enterprise Resource Planning (ERP) е софтуер за управление на бизнеса, който има за цел да подобри производителността, рентабилността и продуктивността в една компания. Той предлага ключови функции, които Ви помагат за ръководите Вашата организация. Някои от най-полезните модули на ERP системата са свързани с управлението на финансови операции, продажби, поръчки, проекти, складови наличности, обслужване, както и производство и оперативни процеси. 

Чрез този софтуер можете да осъществявате още редица важни за бизнеса Ви дейности като: месечно/годишно приключване, фактуриране, подготовка на бюджети и прогнози, доставки и дистрибуция, както и много други. Цялата информация, необходима за извършване на бързи и точни решения, е лесно достъпна за представителите на мениджмънта в реално време, давайки пълна информация за статуса на всеки отдел. 

Ролята на CRM система 

Софтуерът Customer Relationship Management (CRM) предоставя инструменти и технологии за обслужване, задържане и придобиване на нови клиенти, както и установяването на персонализирано отношение към тях. Системата съхранява пълната история на взаимоотношенията с Вашите потребители – от подписване на договори, през настъпили промени в отношенията, обслужване до получаване на обратна връзка и оценка от тях. В допълнение, функциите на CRM Ви позволяват да осъществявате маркетинг кампании, продажбени и търговски дейности, както и да надграждате нивото си на обслужване. Това помага на Вашите търговци да предоставят персонализиран подход и да надградят взаимоотношенията с клиенти, доставчици и партньори. 

При работа със системата можете да използвате готови инструменти за автоматично анализиране на модели и процеси на работа. Заявките и данните се обработват по-бързо и ефективно с модула за обслужване на клиенти. В същото време, използвайки функцията за сервизно обслужване можете да автоматизирате дейности като планиране, съставяне на маршрути, ангажиране на служители и превантивна поддръжка.  

Ключови разлики

ERP и CRM системите обхващат различни области на компанията, с цел увеличаване на приходите. Първата е с фокус върху намаляването на разходите и управление на бизнес операциите, като гарантира по-ефективно използване на ресурсите. Докато CRM, от своя страна, служи за увеличаване на приходите чрез повишаване обема на продажбите. Освен това, системата спомага за проследяване на всяко взаимодействие с Вашите клиенти. 

Ключови прилики

ERP и CRM са софтуери, които имат обща инфраструктура за съхранението на базата Ви с данни. Те могат да бъдат внедрени на собствен сървър или чрез SaaS (облачна технология). При втория вариант, доставчикът поддържа софтуера в собствен център за данни и Вашата компания има достъп до тях чрез облака. Този тип услуги осигуряват високо ниво на сигурност, предоставяйки възможността да работите безпроблемно, независимо от локацията Ви. Други ползи от облака са редуцирането на разходите по поддръжка на сървъра и елиминирането на необходимостта от закупуване и инсталиране на допълнителен хардуер и софтуер. 

Съвет: Запознайте се по-подробно с ползите от облачната технология и предизвикателствата при внедряване в Dynamics 365 Business Central в блог, посветен на темата.  

От кое се нуждае Вашият бизнес?

Повечето развиващи се малки и средни предприятия виждат ползи от интегрирането както на ERP, така и на CRM система. Софтуерните решения могат да се интегрират в единна платформа, както и по отделно, в зависимост от бизнес модела и нуждите на Вашата компания. Например, компания с малко клиенти и със сложни финансови операции би се насочила към ERP система. От друга страна, CRM е подходяща при наличие на голяма клиентска база. 

Всяка индустрия изисква софтуерната система да включва различни модули, а бизнесът се нуждае от експертна преценка как може да подобри ефективността си. Ако обмисляте интеграция на ERP или CRM, разгледайте специализираните браншови решения, както и клиентски истории от Intelligent Systems или се свържете с нас

Категории: CRM,ERP

Сподели

За автора
Aleksandra Delikostova

Новини и известия по имейл