Най-често задавани въпроси и добри практики при мигриране към облачната версия на ERP системата на Microsoft за малки и средни предприятия

окт. 27, 2021

В световен мащаб все повече компании избират да преминат към облака, поради доказаните ползи, които тази технология предлага. Но както всяка промяна, така и миграцията крие предизвикателства. Така че, ако се колебаете или обмисляте тази крачка, то би било полезно да се запознаете с тях.

Съвет: Разгледайте статията ни, в която разказваме защо компаниите предпочитат облачната версия на Dynamics 365 Business Central и какви предизвикателства крие преминаването към нея.

Миграцията към облачната инфраструктура може би изглежда плашеща и трудна, но с добра информираност и правилен избор на доставчик, процесът значително се улеснява. Ето какво трябва да знаете:  

Кои са най-често задаваните въпроси при мигрирането на ЕRP системата към облака?  

Мигрирането към облачната версия на Dynamics 365 Business Central може да породи притеснения, поради разликите с on-premise варианта. Затова ще разгледаме някои от най-често задаваните въпроси: 

 • Ще бъдат ли данните ни защитени от неоторизиран достъп? 

Отговорът е Да. Microsoft инвестира много в осигуряване сигурността на данните на своите клиенти. Всеки потребител, избрал Azure за съхраняване на своята информация, може да се възползва от т.нар. Azure Active Directory. Това е услуга за автентикация на компанията, която предоставя 99,9% защита от кибер атаки. В допълнение, веднъж попаднали в облачната инфраструктура, данните се криптират. Декриптират се, само когато компанията собственик ги използва за извършване на операции. След това отново се криптират и „складират“ в облачното пространство.  

 • Данните остават ли собственост на компанията? 

Да, данните остават Ваша собственост. В документацията си Customer data ownership Microsoft ясно описва, че не предявява претенции към данните, които се намират в Azure. Още повече, Microsoft не проверява, одобрява или контролира информацията, която потребителите са решили да съхраняват в облачната среда.  

 • Възможно ли е преминаването към on-premise вариант на по-късен етап? 

Да. Microsoft дава възможност лицензът Ви да бъде с “Dual use rights”. При това положение можете да мигрирате от облака към собствен сървър и обратно. Движението се случва лесно, тъй като кодът, с който ще разполагате е еднакъв в двата случая.  

 • Бързодействието на системата в облака сравнимо ли е с това на on-premise?

Да. Достатъчно е да разполагате с добра интернет връзка. Освен това, закъсненията са малко вероятни поради близкото местоположение на центровете за данни на Microsoft Azure.

 • Може би ще се запитате какво се случва, ако интернет връзката на доставчика се разпадне? 

Услугата няма да бъде достъпна. Добрата новина е, че от Microsoft са предвидили компенсации в такива случаи. Те се изчисляват в зависимост от продължителността от време, в която достъпът Ви до облака е бил невъзможен.

 • Колко компании използват Dynamics 365 Business Central Cloud?

Много. Над 20 000 компании в световен мащаб се доверяват на облачната версия на Dynamics 365 Business Central, като само за Централна и Източна Европа се наблюдава ръст от +482% за последната фискална година.   

 • Ще работят ли нашите ISV решения с облачното ERP?

Отговорът е „Да“ за ISV решенията на Intelligent Systems, тъй като те са сертифицирани за AppSource. Но ако използвате ISV приложения от трета страна, изисква да се направи допълнителна проверка.  

Кои са добри практики при миграция?  

Запознаването с добрите практики винаги е добра идея, когато предстои промяна в бизнеса. Ето няколко неща, които да имате предвид преди миграция към облака: 

Добър анализ 

Преди стартиране на миграцията е добре да направите внимателен анализ на дейността и целите си, и на тяхна база да определите изискванията си. Изборът дали да се придържате към стандартната функционалност или да използвате готови ад-они (доработки) стои в основата на процеса по преминаване към облачната версия.   

 • Ъпгрейд на базата 

Друг важен момент е ъпгрейдът на съществуващата база. Колкото по-нова е версията, толкова по-лесна е миграцията. Също така, добре е да бъдете наясно какви данни искате да пренесете в облака и дали са качествени.  

 • Обучение 

Работата с облачната версия на ERP системата има своите особености. Затова обучението на потребителите е нещо, върху което компаниите трябва да се фокусират, ако им предстои миграция. Надеждните доставчици на облачната услуга, като Intelligent Systems, предлагат висококачествено обучение, което подготвя отлично служителите за предстоящата промяна. 

 • Тестова подготовка 

Миграцията е двустранен процес, при които клиентът трябва активно да си взаимодейства с доставчика. Поставянето на добре дефинирани контролни примери от доставчика и извършването на тестове от страна на клиента преди старта на внедряването, е предпоставка за успешно реализиране на процеса.  

 • Интернет обезпеченост 

Както вече споменахме, добрата интернет връзка от страна на клиента е ключът към качественото усвояване на облачната услугата. Професионалистите съветват да имате и един резервен интернет доставчик, в случай че възникне проблем с водещият.  

Свържете се с нас за повече подробности относно процесът по преминаване към облака.

Категории: Cloud,ERP
Етикети:,

Сподели

За автора
Ivianna Antonova

Новини и известия по имейл