Стамен Деликостов: Участвам в създаването на значителни софтуерни решения

май 09, 2023

Ценя работата в синхрон, усъвършенстването на уменията и потенциала на младите специалисти

Стамен Деликостов, R&D Manager.

Как би описал себе си?

– Експерт в BC/NAV. Над 23 години съм в сферата, сблъсквал съм се с всевъзможни казуси и почти няма тайни за мен в тази област. Пред мен са израснали голям брой млади хора, които са станали истински професионалисти. Перфекционист. Съпруг и горд баща.

Кои са най-големите клишета за тази позиция?

– Клише #1: Програмистите не могат да общуват. Това далеч не е вярно. От програмистите се изисква много и от своя страна те изискват от хората, с които работят. Освен това материята е непозната за хората извън специалността, те не разбират голяма част от ИТ жаргона. 

Клише #2: Програмирането е за мъже. Това е често срещан стереотип, който съществува от десетилетия. В нашия екип има жени, които по нищо не отстъпват на мъжете. Всъщност жените са участвали в кодирането от ранните дни на компютрите. Без значение дали се занимават с домакинство и деца, що се отнася до работния график, много IT компании са много по-либерални и не изискват строг работен график от 9 до 18 часа. Това дава повече възможности за съчетаване на професионални и лични ангажименти в сравнение с други професии. 

Клише #3: Програмистите получават много високи заплати. Има и такива, но далеч не са всички. Всеки взима според това колко знае, колко отговорности поема, как се справя. Когато си млад програмист, е по-важно да намериш среда, в която да има кой да те учи и напътства, в която да работиш, и ти е приятно и интересно. Колкото повече израства в познанията и уменията си, толкова повече се увеличава неговата стойност и съответно – става високоплатен и търсен кадър. 

Как ти и твоят  екип оставате в крак с най-новите технологии и разработки в индустрията?

– Главно чрез четене на статии в интернет. Абонирани сме за множество блогове, които се следят ежедневно. Участваме в конференции, предимно онлайн, но не са изключения, когато ходим и на място. Като партньор от Inner Circle на Microsoft, винаги сме в крак с новостите в сферата и една крачка напред в бързо променящия се свят на технологиите.

Какъв е точният баланс между иновация и качество в процеса на разработка на софтуер?

– Важното е софтуерът да работи както трябва, с добра производителност и да е удобен за този, който го ползва. Голямо значение има и поддръжката на програмния код – при някаква корекция, когато кодът е написан лесно четим и в стандартизиран формат, тогава промените отнемат по-малко време. Дали ще се постигне по стари и проверени правила на програмиране или с различни иновации, не е от голямо значение. Разбира се, всяка новост, която дава повече технически възможности при програмиране, е много важна и трябва да се използва. 

Кои са някои от проектите или функциите, с които най-много се гордееш и защо? 

– Винаги съм казвал, че да си добър по математика е предимство в професията. Не, че всеки ден се ползват уравнения и формули. Даже напротив – не се ползват. Общото в математиката и програмирането е, че и в двата случая се ползват знанията за различни методи, за да се реши дадена задача. Тоест математиката учи на логиката на решаване на казуси, която е много полезна и в програмирането. Много се радвам, когато успея чрез математически модел да реализирам решение в програмирането. Такова решение, например, е намирането на най-доброто разпределение на резервации за Rent-a-Car с наличните коли, реализирано в един от нашите проекти.

Занимаваш се предимно проекти в авто индустрията, какво те привлича най-много?

Модулът ни DealerBox е много специален за мен, защото съм участвал, както в проектирането, така и в същинската разработка. Екипът познава голяма част от спецификите на бизнеса в детайли и се радвам, че успяхме да ги имплементираме в система, която едновременно обхваща различни дейности на всяка такава фирма, както и свързва тези дейности в една хомогенна система.

Горд съм, когато ключовите потребители се свързват с мен с молба за съвети за разширяване на обхвата на системата с допълнителни функционалности и интеграции, както и при промяна или усъвършенстване на бизнес процесите им. 

Какви предизвикателства и успехи си имал в  работата по авто проекти? 

– Предизвикателствата са били много и най-различни. Когато има голям набор от номенклатури – части, ценови политики, сервизна история, се разработват инструменти за импортиране и обработване на тези данни и се оптимизира  времето на работа.  

Друго предизвикателство е производителността на системата – стремеж да няма никакви забавяния и всяко действие да се случва максимално бързо. След години функциониране в  системата се натрупват огромно количество данни – документи, записи, номенклатури. Работата с тези данни не трябва да отнема повече време от нормалното. 

Улесненият достъп  (user friendly) е изключително важно предизвикателство. Постигнали сме максимална интуитивност, така че потребителите бързо да се ориентират за различните функционалности. 

Пример за предизвикателство е доставката от производителя на части за автомобили – обикновено хиляди едновременно, от малки втулки до калници и двигатели. Свалили сме документалната обработка до минути. Улеснили сме складовите работници по най-бързия начин да приемат, проверяват и заскладяват артикулите. 

Какво се стремиш  да постигнеш през следващите години? 

– Имам желание целият екип от програмисти да работи в синхрон – различните екипи да си помагат в проектите, да се обучават един друг. Отношенията да са колегиални, без излишни конфликти. 

„Младите“ успешно да ме заместят в работата по проекти и в администрирането на отдела.

Какъв съвет би дал на младите хора, които тепърва започват кариерата си в софтуерното инженерство?

– Да са търпеливи и жадни за знания. Да дават свръхусилия, по най-бързия начин да се усъвършенстват и научават съветите и тънкостите в областта, в която са се насочили. 

Как си представяш еволюцията на проектите в  Intelligent Systems през следващите 5-10 години и какви технологии смяташ, че ще играят ключова роля в задвижването на тази еволюция? 

– Трудно е да се открие нещо ново като нова технология, например. Изискват се изключително много усилия и средства, да се позиционира на пазар, на който се предлагат изключително много продукти. Иска ми се да обърнем повече внимание на приложенията за телефони. Смарт телефоните са вече неизменна част от ежедневието ни. В голяма степен те изместват работата с обикновен компютър или лаптоп. За хората е много по-удобно да проверят новините или да проследят социалните мрежи през телефона, защото са по-малки, по-бързи и т.н. По същата логика, използването на телефоните в работата може да се развие и усъвършенства.

Категории: Интервю

Сподели

За автора
Aleksandra Delikostova

Новини и известия по имейл