Вдъхновение и устойчивост: Историята на успеха на Стамен и Isystems Group в технологичния сектор

май 29, 2024

За нашата 20-та годишнина, направихме бърз преглед на изминалите две десетилетия с един от основателите на Isystems Group и хибридния двигател зад някои от най-интересните и предизвикателни проекти – Стамен Деликостов, R&D Manager в компанията. 


Какво те мотивира да стартирате компания в областта на технологиите, особено в години, когато предприемачеството в тази сфера не беше все още толкова популярно?

Мотивира ме самото предизвикателство. Бяхме много силен екип от изключителни професионалисти и въобще не съм се замислял дали да се впусна в тази авантюра. Изминахме дълъг път и постигнахме много. Естествено имаше трудни моменти, много неща се объркваха, но връщайки се назад, вероятно щяхме да го направим по същия начин.

Кои са основните ценности на компанията, които са се запазили през годините? Промениха ли се те с развитието на технологиите, новите начини на работа, израстването ви като специалисти?

Основното е екипната работа. Успехите и проблемите са общи. Всеки би помогнал на другия. Винаги сме ценили хората и сме смятали, че те са ни най-големият капитал. Харесва ми как хората в компанията работят целеустремено и постигат страхотни резултати. Променя се технологията – няма проблем – научаваме новата. Трябва да се смени начинът на работа – няма проблем – правим го.


Кой е успехът на компанията, с който най-много се гордееш?

При нас много млади хора израснаха и станаха професионалисти. Тези момчета и момичета получиха важна насока, която определя бъдещето им в сферата на ИТ технологиите. Дори и да не работят при нас, аз съм сигурен, че ще се справят отлично и ще са истински професионалисти.


Как балансираш между работа и личен живот? Имаш ли стратегия за това?

Не мога да „оставя“ работата в офиса. Мисля постоянно за това какво съм свършил през деня и какво трябва да се свърши следващите дни. Избягвам да говоря за работата в къщи, особено за проблемите в нея. Търся занимания, които ме обогатяват емоционално и ме зареждат с енергия.


Кой проект в компанията никога няма да забравиш?

Повечето проекти от автомобилния бранш – Юнитрейд, Еуратек, Мото-Пфое. С много от клиентите имаме взаимно уважение и разговаряме като приятели. Получихме много знания от клиентите, а ние отговорихме със себераздаване, упоритост и разбиране към техните процеси и проблеми. От всеки нов проект научаваш по нещо ново – това прави работата ни интересна.


Какъв е най-големият урок, който сте научили през тези 20 години?

Да бъда честен с колегите ми и с клиентите. Всеки допуска грешки – важното да се поправят бързо и с минимални последствия. Когато честно разговаряш с хората, те проявяват разбиране и се изгражда доверие.


Какви са най-силните ти надежди за компанията през следващите 20 години?

Надявам се хората в компанията да израстват както професионално, така и като личности. След време, поглеждайки назад, да се гордеят с направеното.Какво те мотивира да продължаваш напред?

Мотивира ме, че това което правим е на високо ниво. Не изоставяме от другите партньори и от тенденциите в технологиите. Каквото и предизвикателства да има, каквито и трудности да дойдат, ние ги преодоляваме. Къде по-леко, къде по-тежко – съумяваме да се справим. Успяваме да постигнем спокойствие и сигурност за нашите хора.


Ако трябваше да опишеш пътешествието на компанията с една дума или фраза, каква би била тя?

Семейството на Isystems Group.

Категории: Interview

Сподели

За автора
Yanitsa Mihova

Новини и известия по имейл