За компанията

Coca-Cola Bottling Shqipëria (CCBS) е единственият официален партньор за бутилиране в Албания, част от веригата на Coca-Cola. Компанията управлява многокомпонентен бизнес, предоставящ разнообразие от освежаващи напитки до хиляди обекти за продажба и доставка.

Със седалище в Кашар, Албания, Coca-Cola Bottling Shqipëria (CCBS) отговаря за производството на широка гама от любими на потребителите напитки и гарантира, че те достигат до клиентите по бърз и ефективен начин. Генералният мениджър на CCBS Фабио Колива потвърждава:

„В CCBS имаме хиляди точки за продажба и доставка. Това е сложна, нарастваща операция, която изисква гъвкавост.“

Ситуацията

През годините системата за планиране на ресурсите на компанията (ERP) не можеше да удовлетвори динамичните нужди на организацията.

„Хората, които използваха системата бяха предимно от счетоводния и финансов екип. Нямаше такива от сферата на продажбите или производството“, споделя Ервина Прифти Кута, финансов и административен директор в CCBS. „Но с разрастването на бизнеса, нуждата да организираме всички работни процеси и хора на едно място стана все по-голяма.“

И тъй като не желае да бъде обременявана с актуализации или управление на инфраструктурата, компанията отчита, че ERP решенията на собствен сървър не е правилният избор в случая.

„С подобни ERP решения целта ни да разполагаме с гъвкава, всеобхватна система нямаше как се случи. Опция всичко да е в една система липсваше“, обяснява Кута.

В отговор, CCBS отчита необходимостта от пълно SaaS (софтуер като услуга) облачно решение, като компанията се спира на Microsoft Dynamics 365 Finance и Supply Chain Management.

Решението

Технологичният партньор Intelligent Systems и екипът на Microsoft FastTrack спомогнаха CCBS да ускори прехода си към новия начин на работа.

„Получихме подкрепа по време на всички фази на изпълнение“, казва Кута. „Intelligent Systems ни дадоха необходимите насоки от правна гледна точка и относно персонализирането. Освен това, ни ориентираха какво трябваше да изпълним по отношение по-широките стандарти на Coca-Cola. В допълнение, екипът на Microsoft предостави онлайн семинари и упражнителни материали, които направиха прехода лесен за управление, дори и дистанционно. Успяхме навреме да стартираме системата. Всичко бе реализирано по план.”

След внедряването CCBS избягва тромавите процеси на одобрение чрез хартиен носител. Освен това, компанията значително подобри проследяването на съответствия, оторизации и одитни пътеки.

„Сега сме в състояние мигновено да извършваме мониторинг на одобрените фактури, поръчки за покупка или друг тип операции. Това спестява значително време на персонала“, казва Кута.

Партньорите на CCBS също вече управляват бизнеса си по-ефективно.

„Тъй като фактурирането ни вече е напълно автоматизирано, ние можем да предоставим на нашите партньори много по-подробна информация за проследяване на техните стоки. И понеже разполагат с пълни и ясни данни, те подобряват значително управлението на своята логистика, складови транзакции и финансова отчетност.“

Третата ключова полза от решението е ускореното отчитане рентабилността на CCBS по отношение на всеки продукт.

„Преди, с базирани на Excel отчети, можехме да преглеждаме нашите анализи за рентабилността и то за само три седмици след края на месеца“, обяснява Кута.

Сега, благодарение на Power BI, CCBS може да генерира сравнителни отчети за определен период спрямо същия от предходна година.

„Днес всички наши процеси са обединени в една система, включително финансите и веригата за доставки. Тъй като сега обработваме основни данни за цялата компания, всеки има достъп до унифицирана информация в реално време. Това спомага при вземането на ключови решения на дневна база“, обобщава Кута.

 

Ключови ползи

Поглеждайки напред, CCBS се надява да задълбочи употребата си на Dynamics 365 като включи и софтуерно решение, насочено към продажбите.

„Към момента завършваме интеграцията на Dynamics 365 с персонализираното решение за продажби,“, казва Кута.

„Това е ключово за нас, тъй като управляваме цялостния продажбен и дистрибуционен процес – от вратите на нашата фабрика до крайната точка на продажба. Оптимизацията ще ни помогне да рационализираме дейността си и ще ни позволи да се съсредоточим повече върху търговската страна на бизнеса.“

Освен ползите за бизнеса, Dynamics 365 помага на служителите на CCBS да се чувстват по-ангажирани и свързани.

„Всеки може да се присъедини към Dynamics и даде своя принос“, подчертава Кута.

„Сега, когато всичко е обединено, нашите служители се чувстват повече като част от екипа“, повтаря Колива.

Всеки има достъп до едни и същи данни в реално време, което помага при вземането на ключови решения ежедневно.

Оригиналният текст можете да откриете на английски език в сайта на Microsoft.

Представителства на B.Braun в няколко европейски страни работят с Microsoft Dynamics NAV
Следващо Case study

Представителства на B.Braun в няколко европейски страни работят с Microsoft Dynamics NAV